Szakmai oldalak 2

A Lactobacillus reuteri Protectis® DSM 17938 baktériumtörzsről

termekekA Lactobacillus reuteri Protectis® az egyik legtöbbet kutatott probiotikumtörzs. Azon kevés probiotikus törzsek egyike, melynek hatását és biztonságosságát koraszülötteken, csecsemőkön és immundeficines gyermekeken is vizsgálták és igazolták.3-4

A probiotikumoknál jól ismert immunmoduláló és bélflóra-helyreállító hatásán túl, a L. reuteri jótékony hatásait elsősorban a gasztrointesztinális traktus motilitására fejti ki.8-11 L. reuteri törzzsel napjainkig mintegy 163 klinikai vizsgálatot végeztek kb. 14 000 esetszámmal, mely vizsgálatok eredményeit számos tudományos szakcikkben, neves szaklapokban publikálták. A szakcikkek jelentős része prospektív kettős vak placebo-kontrollált (PDBPC) vizsgálatok eredményeit tartalmazza.

Mely indikációkban javasoltak a BioGaia gyermekprobiotikumok?

Funkcionális gasztrointesztinális kórképek

Számos kutatás igazolja a BioGaia probiotikumok egyedülálló hatásosságát az alábbi esetekben:

• csecsemőkori kólika kezelése
• csecsemőkori kólika megelőzése
• krónikus obstipáció kezelése
• reflux kezelése
• funkcionális hasfájás

Az újszülöttkori bélflóra kolonizációjának zavara

Császármetszéssel született újszülötteknél vizsgálat igazolta, hogy a kizárólag a BioGaia termékekben megtalálható L. reuteri Protectis® probiotikumtörzsnek kulcsszerepe van abban, hogy a hüvelyi úton születettekéhez hasonló összetétel irányába módosítsa a mikrobióta összetételét.

Necrotizáló enterociolitis (NEC) megelőzése

A kutatás igazolta: a L. reuteri Protectis(R) a NEC invidenciáját 15%-ról 2,5 %-ra csökkentette. Szintén csökkentette mind a gyógyszeres, mind a sebészi beavatkozást igénylő NEC előfordulásának gyakoriságát.

Antibiotikum okozta mellékhatások kezelése, megelőzése

A L. reuteri Protectis® a legtöbb, hazai gyakorlatban alkalmazott antibiotikummal szemben rezisztens. Kutatások igazolják, hogy csökkenti az antibiotikum-kezelés mellékhatásait, köztük szignifikánsan a hasmenés előfordulását.

Akut gasztroenteritisz kezelése

A magas szintű klinikai vizsgálatok eredményei alapján a L. reuteri DSM 17938 (Protectis®) törzset az ESPGHAN szakértői bizottsága akut gasztroenteritiszben hatékonynak találta, és alkalmazását ajánlja. A L. reuteri Protectis® DSM 17938 igazoltan csökkenti a hasmenés időtartamát, és gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Fertőzések megelőzése

Kutatások igazolják, hogy a L. reuteri Protectis® szignifikánsan csökkenti a közönséges fertőzések számát és a bölcsődei hiányzásokat. Profilaxis céljából adagolva pedig jótékony hatású az egészséges gyermekek körében hasmenéses epizódok és légúti fertőzések esetén.

A BioGaia probiotikumok és hatóanyaguk

Lactobacillus reuteri Protectis® DSM 17938

A L. reuteri Protectis® kizárólag a BioGaia termékekben megtalálható, és a gyermekek körében a legkutatottabb probiotikumtörzs. Különleges tulajdonságai (anyatejből izolált, természetes, biztonságos) mellett egyedi, törzsspecifikus – például fájdalomcsillapító, immunstimuláló – hatásokkal is bír.

BioGaia probiotikumok

Ismerje meg a svéd BioGaia Magyarországon elérhető termékeit, amelyek kizárólagosan tartalmazzák a L. reuteri Protectis® probiotikumtörzset!
– BioGaia ProTectis® Baby csepp
– BioGaia ProTectis® Junior rágótabletta
– BioGaia Protectis® Felnőtteknek rágótabletta
– BioGaia Gastrus® Total rágótabletta
– BioGaia ProTectis® Baby/Junior ORS