Hányás, hasmenés

A hányás, hasmenés jellemzői

Néhány évvel ezelőtt a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések jellemzően a nyári időszakban fordultak elő. Ma azonban kijelenthetjük, hogy egész évben találkozunk olyan vírusokkal, amelyek ezeket a kellemetlen, néha akár súlyos szövődménnyel járó tüneteket okozzák.

 

Mit tekintünk hasmenésnek?

Napi egyszeri híg széklet még nem feltétlenül jelenti kórokozó jelenlétét. A hasmenés – definíciója szerint – a megszokottnál hígabb állapotú széklet, naponta legalább három alkalommal. Megkülönböztetjük a vizes, zsíros és gyulladásos székletet. Vizes széklet akkor fordul elő, ha a bél nem szív fel elegendő vizet a táplálékból, vagy amikor a test túl sok vizet választ ki a bélbe. Más esetekben a hasmenés zsíros, ha a szervezet nehezen emészti meg a zsírokat, vagy „gyulladásos”, ha vért és gennyet tartalmaz.

 

A hasmenést tovább jellemzi a tünetek hossza. Az akut hasmenés hirtelen jelentkezik, és kevesebb, mint két hétig tart, míg a tartós hasmenés kettő-négy hétig is eltart. Krónikus hasmenésnek pedig azt nevezzük, ha a tünetek egy hónapnál tovább is fennállnak. Az okoktól függően további kellemetlenségek kísérhetik a hasmenést, beleértve a hasi fájdalmat és görcsöket, lázat, puffadást és hányingert.

A hasmenés gyakran jár együtt hányingerrel, hányással,hasi fájdalommal, puffadással

Hányás, hasmenés esetén érdemes mielőbb megkezdeni a lentebb javasolt otthoni terápiát. Kisgyermekeknél különösen fontos haladéktalanul, a gyermekorvossal egyeztetve beazonosítani a tüneteket, és megelőzni, hogy a folyadékveszteség következtében kiszáradjanak.

Kikre jellemző?

Hasmenéses, hányásos tünetek gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt előfordulnak. Egy átlagos felnőtt évente körülbelül egyszer tapasztal hasmenést. Bár kényelmetlen és néha kellemetlen, általában magától megoldódik. A néhány napnál tovább tartó hasmenés azonban kiszáradáshoz vezethet, és súlyosabb probléma tünete lehet.

Hányás, hasmenés tünetei leggyakrabban a következő esetekben fordulnak elő:

 • Öt évnél fiatalabb gyermekeknél.
 • Az idősebbek és a károsodott immunrendszerrel rendelkező emberek, akár betegségektől, akár bizonyos gyógyszerektől kezdve, hajlamosabbak a hasmenésre.
 • A felnőttek általában akkor tapasztalják az utazók hasmenését, amikor rossz egészségügyi állapotú régiókat látogatnak meg, és érintkezésbe kerülnek hasmenést okozó vírusokkal, baktériumokkal vagy parazitákkal.
 • Sokan hasmenést, émelygést, hányást, puffadást, gyomorfájdalmat tapasztalnak antibiotikum szedése mellett. Az antibiotikumok megzavarják a bélflóra egyensúlyát, és ez az egyensúlyhiány sokáig fennmaradhat.

(Ezenkívül a kórházi tartózkodás ideje alatt antibiotikum-terápián átesett betegeknél fennáll a Clostridium difficile baktérium okozta hasmenés veszélye, amely azonban már egy elég komoly betegség, és speciális kezelést igényel.)

Időben megkezdett, szakszerű otthoni terápiával csökkenthetjük a kórházba kerülés esélyét.

A hasmenés okai

Akut hasmenés esetén:

 • Vírusok, leggyakrabban norovírusok
 • Baktériumok, különösen Salmonella, Campylobacter, Shigella és E. coli
 • Protozoális paraziták, beleértve a Giardia-t is
 • Gyógyszerek, különösen antibiotikumok, daganatos betegség elleni szerek és magnéziumot tartalmazó savlekötők
 • Élelmiszer-intolerancia vagy allergia, például a laktóz tej és tejtermékekben, a fruktóz gyümölcsökben és édesített italokban, valamint mesterséges édesítőszerek, például szorbit, mannit és xilit
 • Túl sok alkoholfogyasztás
 • Szorongás érzése

Tartós hasmenés esetén:

 • Protozoális paraziták

Krónikus hasmenés esetén:

 • Gyulladásos bélbetegség, például Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás
 • IBS (irritábilis bélszindróma)
 • Cöliákia
 • Krónikus fertőzés
 • Az étkezési zsírok felszívódásának képtelensége

A hányás, hasmenés kezelése

Hányás, hasmenés esetén a legfőbb veszély a kiszáradás, különösen csecsemők, kisgyermekek és idősek esetén. A dehidratáció folyadékhiányt jelent a testben, és azt jelzi, hogy több folyadék távozik a szervezetből, mint amennyit a beteg magához vesz. Hasmenés esetén a bél nem képes megfelelő módon felszívni a vizet és a sókat, a hányás pedig további folyadékvesztéshez vezet.

A súlyos kiszáradás tünetei jól felismerhetőek. A beteg:

 • szomjas,
 • és aluszékony, álmos, fáradt,
 • és szédülésre és fejfájásra panaszkodik,
 • és vizelete kevés és sötét színű,
 • esetleg szája és a szemei szárazak.
 • Csecsemők, kisgyermekek esetében a besüppedt kutacs és a száraz pelenka is árulkodó jel.

Ha ezeket észleljük, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Hogyan előzhetjük meg a kiszáradást?

Hasmenés, hányás során a szervezet nem csak vizet, de fontos ionokat, ásványi anyagokat is veszít. Pótold ezeket megfelelő orális rehidráló folyadékkal (ORF vagy angolul ORS). Így akár a kórházi kezelés és az infúzió is elkerülhető!

Nem elegendő vízzel, folyadékkal pótolni a vízveszteséget, mert azok nem tartalmazzák a szintén elveszített ionokat, ásványi anyagokat. Így a szájszárazságot tünetileg kezelheted sima vízzel is, ám a sejtek rehidrálásához speciális oldatra – pl. gyógyszertárban kapható ORS készítményre lesz szükséged!

A hányás, hasmenés kezdeti fázisában otthon kezelhető!

A kúra alapvetően két részből áll.

NAPOK TEENDŐK KÉSZÍTMÉNY
1-2. nap A hasmenéses, hányásos tünetek megjelenésekor kezdjük meg a terápiát! Az első egy-két napban a legfontosabb az elveszített folyadék visszapótlása. Mivel ilyenkor a szervezet nem csak vizet, hanem fontos ásványi anyagokat is veszít, a sima víz mellett vagy helyett itassunk a beteggel gyógyszertárban kapható, speciális rehidráló folyadékot: ORS-t!

Akár a teljes napi folyadékmennyiséget elfogyaszthatja ORS formájában, túladagolni nem lehet.

ORS (vagy ORF)
3-14. nap A tünetek enyhülésekor a betegségben „megviselt” bélflóra állapotát igyekezzünk helyreállítani megfelelő készítményekkel. Előfordulhat, hogy az orvos más, kiegészítő kezelést vagy gyógyszert is javasol, minden esetben tartsuk be az utasításait! Élőflórás készítmény + orvos javaslata

Mit szabad?

A betegnek, ha eddig vegyes étrendet fogyasztott, diétáznia nem kell, felesleges. Ami jólesik neki, amit megkíván, nyugodtan fogyaszthatja.

Csecsemő esetében a folyadék visszapótlásában fontos szerepe lehet az anyatejnek is, ezért minél gyakoribb szoptatás javasolt. Tápszeres babák esetében pedig a tápszert kínáljuk a babának minél gyakrabban.

 

Mit nem szabad?

Szénsavat és cukrot tartalmazó italok, üdítők, gyümölcslevek fogyasztása nem ajánlott, mert tovább irritálhatják a betegek pocakját.

Kisgyermekek esetében, a remélt „gyors hatás” érdekében gyakran alkalmazott hasfogó, székletmegkötő készítményeket nem szabad alkalmazni!

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

 1. Ha a beteg csecsemő (1 éves kor alatti), akkor haladéktalanul vigyük gyermekorvoshoz, a legkisebbeknél ugyanis gyorsabban jelentkezhetnek a kiszáradás akár súlyos tünetei.
 2. Minden betegre igaz, hogy ha a hasmenéssel, hányással elvesztett folyadékot nem sikerül visszapótolni – mert például a beteg nem fogadja el, vagy azonnal kihányja –, akkor szintén kérjünk tanácsot az orvostól.
 3. A hasmenés, hányás 2-3 nap alatt érezhetően csillapodik, és akár teljesen meg is szűnhet. Ha azonban a tünetek még ezután is fennállnak, forduljunk orvoshoz, és derítsük ki vele együtt az okát. Különösen, ha mindehhez más tünetek, például láz, véres vagy nyákos széklet, erős hasi fájdalom is társulnak!
 4. A legfontosabb, hogy figyeljük a beteget, és ellenőrizzük megjelennek-e rajta a kiszáradás tünetei. A kiszáradás ugyanis már kórházi kezelést igényel, megelőzendő a szervek károsodását, a súlyosabb következményeket!

A hasmenés okától függően az orvosok folyadékokat és elektrolitokat, vény nélkül kapható gyógyszereket, antibiotikumokat ajánlhatnak bakteriális vagy parazita fertőzések kezelésére vagy probiotikumot az egészséges bélmikrobiom ösztönzésére. Fontos, hogy vényköteles gyógyszer (például antibiotikum) alkalmazása előtt mindig kérd ki az orvos tanácsát!

 

A bélbaktériumok szerepe a hasmenésben

Bizonyos esetekben a hasmenés jelezheti, hogy a bélflóránk egyensúlya felborult, vagyis ún. diszbiózis alakult ki. Ez gyakran előfordul antibiotikumok alkalmazásakor, mert elpusztítják a jó baktériumokat és a károsakat is, de különféle kórokozók is okozhatják. Több tanulmány kimutatta, hogy bizonyos probiotikumok csökkenthetik az antibiotikumok, valamint a vírusos és bakteriális fertőzések okozta hasmenés hosszát és súlyosságát.

Korszerű folyadékpótlás ORS helyes adagolásával

Sokan úgy vélik, az ORS (oral rehydration solution) vagy ORF (orális rehidráló folyadék) korunk egyik legnagyobb vívmánya, jelentősége vetekszik az antibiotikuméval. Valóban így van, pláne, ha figyelembe vesszük, milyen komoly betegségek kialakulásától menthet meg minket – tűszúrás, kórházi kezelés vagy bármilyen kellemetlenség nélkül.

Az orális rehidrációs oldat a víz, a sók és a cukor tökéletes egyensúlyát biztosítja, ami segíti a testet a folyadék jobb felszívásában.

Az ESPGHAN (Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság Táplálkozástudományi Bizottsága) ajánlása szerint 150–300 ml folyadékot adjunk óránként a betegnek, mégpedig úgy, hogy:

 

 • Az 1. órában legalább 5 ml (1–2 teáskanál) Orális Rehidráló Folyadék (ORS) adjunk 5 percenként
 • A tünetek javulásakor: növeljük a mennyiséget 10–20 ml-re, és adjuk ezt már csak 5–15 percenként

Ha a tünetek és a hányás fennmarad, forduljunk orvoshoz! Fontos tudni, hogy az Orális Rehidráló Folyadék nem túladagolható, a napi folyadékfogyasztás 100%-át érdemes ebből fedezni.

Hasznos tippek az ORS fogyasztásához

Hűtve finomabb!

A sós íz tompításáért fogyaszd szívószállal!

A még finomabb ízért próbáld ízesítetlen gyümölcsteába keverve!

Hasznos linkek

A hányás, hasmenés sajnos sokszor az utazás, nyaralás velejárója. De mit tartalmazzon az útipatika? Töltsd le gyermekorvosok javaslatai alapján összeállított listánkat – pláne, hogy ez egyben az ideális házipatika kelléktára is lehet!

PDF formátumban

JPG formátumban

Jogszabályi figyelmeztetés: A fenti megállapítások a bélflóra és a bélbaktériumok működését érintő általános információk, nem a L. reuterivel kapcsolatos egészségügyi állítások. A BioGaia készítményekben található baktériumtörzs egyedi tulajdonságairól csak egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész, védőnő) nyújthat tájékoztatást.