Hasmenés, hányás

A hasmenés, hányás tünetei

Nincs olyan család, ahol ne fordult volna már elő valamilyen hasmenéses vagy hányásos eset. Ilyen tüneteket sok minden okozhat, akár gyomorrontás vagy vírusos és bakteriális fertőzés.

Fontos, hogy a tüneteket időben felismerjük, és a probléma forrását a házi gyermekorvossal együtt azonosítsuk. A heveny hasmenés vagy hányás komoly vízveszteséghez, akár kiszáradáshoz is vezethet.


Hogyan ismerjük fel?

Hasmenésnek azt nevezzük, ha a széklet nem formázott, hanem a megszokottnál hígabb állapotú, és legalább naponta háromszor, ebben a formában jelentkezik. Csak a két feltétel (naponta legalább három alkalom és híg, folyós állag) együtt fennállása esetén beszélhetünk hasmenésről.

A hányás, ehhez hasonlóan, ha egy nap több alkalommal is jelentkezik, akkor feltétlenül érdemes háziorvoshoz fordulni a panaszokkal.


A hasmenés, hányás kezelésének módjai

Hasmenés, hányás esetén a kezelőorvos dönti el, van-e szükség, és ha igen, akkor milyen gyógyszeres kezelésre.

  1. Elsődleges feladat a folyadék- és ásványianyag-veszteség gyors pótlása úgynevezett orális rehidráló folyadékkal, rövidített nevén: ORS-sel (oral rehydration solution). A nemzetközi ajánlások alapján összeállított, speciális oldatot erre a célra fejlesztették ki, a betegség első napjaiban érdemes ezzel pótolni az elvesztett folyadékot.
  2. Vegyes étrendet fogyasztó gyermek esetében diétázni nem kell, javasolt a normál táplálkozás folytatása, a könnyű, vegyes étrend.
  3. “Hasfogó”, “székletkötő” készítményeket gyermekeknek nem szabad adni!
  4. A gyorsabb felépüléshez hozzájárulhatnak még a gyógyszertárakban vény nélkül kapható, a bélflóra helyreállítása esetén adható készítmények.