Hasfájós a baba?


A kólika tünetei

A csecsemőkori kólika vagy hasfájás egy gyakran előforduló probléma, mely sokszor igen elkeserítő állapot a szülők számára.

Hogyan ismerhetjük fel a kólikát?

Magát a kifejezést olyan esetekben használjuk, ha az egyébként egészséges baba vígasztalhatatlanul sír, zaklatott, ingerlékeny, különösen az esti órákban, életének első hónapjaiban. Bizonyos diagnosztikai kritériumok szerint a kólika jellemzői:

 • a fájdalom ismeretlen eredetű (minden egyéb, szervi probléma kizárható),
 • ismétlődik,
 • rohamokban lép fel,
 • nyugtalansággal és sírással jár,
 • a sírás legalább napi három órán át tart,
 • egy héten legalább három nap előfordul,
 • legalább egy héten keresztül tapasztalható.

Gyakori kísérő jelenség: a vörös arc, az ökölbe szorított kéz, a felhúzott lábak és a kemény pocak.

Szeretné tudni, vajon mekkora a csecsemőkori kólika kockázata az Ön babája esetében?

Próbálja ki a KólikaKalkulátort! >>


Csak az én kisbabám kólikás?

 • Kólika anyatejes és tápszeres babák között egyaránt előfordul.
 • A babák közel egynegyedénél fordul elő az első 2-4 hónap során, általában az első hetekben.
 • Szerencsére féléves korra a tünetek szinte minden esetben megszűnnek!


Mitől alakulhat ki kólika a csecsemőknél?

Annak ellenére, hogy évtizedek óta kutatják, a kólika okát vagy lehetséges okait máig nem sikerült teljesen feltárni. Valószínűleg több kiváltó oka is lehet, vizsgálják a lehetséges pszichológiai, szociális és biológiai tényezőket is.

Az utóbbi években a kutatások fókuszába a gyomor és bélrendszer bélflórájának szerepe került. A megfigyelések szerint ugyanis a kólikás csecsemőknél – az egészséges csecsemőkhöz viszonyítva – alacsonyabb számú lactobacillust és magasabb koncentrációjú egyéb (főleg coliform) baktériumot találtak a bélflórában.


Az egészséges bélflóra


DSM17938-300x204Az ember emésztőrendszerében 400-500 féle, számukat tekintve mintegy 100 000 milliárd
különböző baktérium és egyéb mikroorganizmus él, jótékonyak és egészségünkre ártalmasak egyaránt. Egyensúlyban tartásuk elengedhetetlen az egészséges élettani folyamatok fenntartásához.


Miért van szükségünk a jótékony baktériumokra?

A jótékony baktériumok olyan mikroorganizmusok, melyek meggátolják a betegséget okozó más baktériumok, gombák és vírusok szaporodását, részt vesznek a tápanyagok lebontásában, és segítik a vas, a magnézium és a kálcium felszívódását, mindeközben vitaminokat is termelnek (B-vitaminokat és K-vitamint). Immunrendszerünk 70%-a is a bélflóránkban helyezkedik el. Ezért, ha a jótékony baktériumok vannak túlsúlyban, nem csupán emésztésünk kiegyensúlyozottabb, de védekező rendszerünk is erősebb, jobban ellenállunk a fertőzéseknek, betegségeknek.

Jótékony baktériumok fogyasztásával biztosíthatjuk az optimális mikroflóra kialakulását, és fenntarthatjuk az emésztőrendszerünk egészséges egyensúlyát.


A bélflóra fejlődése, csecsemőkori fontossága

Az anyaméhben a magzat bélrendszere természetesen steril. A bélflóra kialakulása már a születés pillanatában megkezdődik: amikor a gyermek áthalad a szülőcsatornán, az anya hüvelyében és a környezetében lévő baktériumok bejutnak a szervezetébe, és megkezdik a normál flóra kialakítását.


Mi a helyzet a császármetszéssel született csecsemők bélflórájával?

Azoknál a csecsemőknél, akik császármetszéssel jönnek a világra, vagy életük kezdeti szakaszában antibiotikumos, esetleg inkubárotos kezelésre szorulnak, ez a folyamat heteket vagy akár hónapokat is késhet, és nem mindig tökéletes.


Hogyan segíthetjük a normál bélflóra kialakulását és megőrzését?

Kisbabáknál az anyatejes táplálás segíti a normál bélflóra kialakítását és megőrzését, így támogatja az immunrendszer érését.


Milyen tünetei vannak, ha felborul a bélflóra egyensúlya?

A felborult bélflóra legjellemzőbb tünetei az emésztéssel összefüggő kellemetlenségek:

 • csecsemők esetén kólika tünetegyüttese,
 • puffadás, szelesség,
 • hasmenés vagy székrekedés,
 • fáradtság és az ellenállóképesség csökkenése.

A kólika kezelésének módjai

Az első és legfontosabb, hogy a sírás minden egyéb lehetséges okát kizárjuk: ellenőrizzük, nem éhes-e a baba, a pelenkája rendben van-e, nincs-e melege, nem fázik-e, nem lázas-e stb.

Tippek és trükkök a megelőzésre

 • Mindenek előtt ügyeljünk a helyes szopási technikára, hogy a baba evés közben ne nyeljen levegőt, és arra, hogy a babát ne etessük túl.
 • A szoptató anyának érdemes a tejfehérje-mentes táplálkozást megpróbálni, és a felfúvódást okozó táplálékokat kerülni.
 • Tápszeres táplálás esetén a hypoallergén készítmények javasoltak.
 • Kérjen tanácsot orvosától, vagy védőnőjétől a megfelelő kólika elleni készítmény kiválasztásához.

Tippek és trükkök a fájdalom enyhítésére

Ne hagyjuk magára a babát a fájdalmával, hanem próbáljuk megnyugtatni. Ringatással, énekléssel, összebújással, esetleg párducpózzal (az alkarunkra fektetjük hasra a babát úgy, hogy a feje a tenyerünkben legyen, a popsija pedig a könyökhajlatunkban, míg a karjai és a lábai lefelé lógnak az alkarunk két oldalán).

Ha úgy érezzük, a baba hasának puffadását bélgázok okozzák, amelyektől nehezen tud a kicsink megszabadulni, segítsünk neki!

 • Próbáljuk megbüfiztetni úgy, hogy ölbe vesszük, a két karját a hátunkon átvetjük, és a pocakját a vállunkkal masszírozzuk.
 • Fektessük a hátára, és húzzuk fel a térdeit a hasához lassan, majd kifelé kis kört leírva eresszük vissza! Ezt ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt hatást.

A pocakfájáson segíthet továbbá felmelegített pocakpárna vagy olyan, gyógyszertárakban elérhető, recept nélkül megvásárolható készítmények, amelyek kifejezetten kólika esetén alkalmazhatóak.